Solanum lycopersicum sau roșia este un fruct adus în Europa din America de Sud. Deși specialiștii în botanică include roșia la categoria fructelor, cu toții o preparăm și consumăm ca și cum ar fi o legumă.
Printre altele, roșia este o sursă excelentă de acid folic, potasiu, vitaminele C și K.
Când roșiile încep să se coacă, produc un hormon gazos numit etilenă.
Roșiile cultivate în scop comercial sunt recoltate și transportate încă de timpuriu, fiind încă verzi și imature. Pentru a le face da un aspect care să atragă clienții, companiile alimentare le pulverizează cu gaz etilenic artificial. Dar acest proces inhibă dezvoltarea aromei naturale și de aceea găsim pe piață roșii fără gust.
Prin urmare, roșiile cultivate local, în gospodării individuale, au un gust mai bun din simplul motiv că li se permite coacerea în mod natural.
Sfat pentru clienții marilor magazine: dacă se întâmplă să cumpărați roșii necoapte, puteți accelera procesul de coacere înfășurându-le într-o foaie de ziar și păstrându-le pe pervazul geamului timp de câteva zile. Doar asigurați-vă că zilnic le verificați pentru a vedea dacă s-au copt.
În general, roșiile sunt bine tolerate, iar alergia la aceste fructe/legume este foarte rară.
De obicei, persoanele alergice la polenul de iarbă sunt susceptibile a fi alergice și la roșii. Această afecțiune se numește sindrom de alergie orală.
În aceste cazuri, sistemul imunitar atacă proteinele din fructe și legume care sunt similare cu polenul, ceea ce duce la o serie de reacții alergice, cum ar fi mâncărime în gură, gât zgâriat sau umflarea gurii. De asemenea, persoanele cu alergie la latex pot experimenta reactivitate încrucișată la roșii.
Altfel, suculente și dulci, roșiile sunt pline de antioxidanți și pot ajuta la combaterea mai multor boli, fiind deosebit de bogate în licopen, un compus vegetal legat de îmbunătățirea sănătății inimii, prevenirea cancerului și protecția împotriva arsurilor solare.
Nutriționiștii susțin că roșiile reprezintă o parte valoroasă a unei diete sănătoase fiindcă este principala sursă de licopen, un atioxidant asociat cu mai multe beneficii – reduce riscul apariției unor tipuri de cancer și pe cel al bolilor cardiovasculare.
La maturitate, roșiile pot fi într-o varietate de culori, inclusiv galben, portocaliu, verde și violet.
Conținutul de apă al roșiilor este de aproximativ 95%, iar restul de 5% înseamnă carbohidrați și fibre, potrivit Health Line.
Într-o roșie de 100 de grame găsim următoarele substanțe nutritive:
De fapt, carbohidrații reprezintă doar 4% din roșiile crude, adică undeva aproape de 5 grame pentru o roșie de mărime medie.